Köszöntöm a honlap olvasóit!

Köszöntök mindenkit, akinek a magyar múlt üzenetet hordoz. A Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság elnökeként az a kötelezettségem, hogy múltunk emlékét megőrizve építsem jövőnket. Munkánk révén az országban egyre több helyen létesülnek szép emlékhelyek, védjük neves halottaink emlékét. Tíz év telt el a kezdetektől, de feladatunkat a nagy idő jellemzi: a munka végére sosem tehetünk pontot. Remélem az olvasó a honlap böngészésével képet kaphat arról, hogy munkánk, az emlékezet megőrzése milyen széleskörű tevékenységet takar. Bízom abban, hogy hasznos információkat talál a honlapon!

Dr. Boross Péter
a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság elnöke

 


 

Budapest ostromában elhunyt civil áldozatokra emlékeztek

Budapest ostromának civil áldozatai emlékére, idén tizedik alkalommal a Nemzeti Örökség Intézetének (NÖRI) szervezésében megemlékezést tartottak 2014. február 12-én a Farkasréti temetőben.

Meghívó – Emlékezés a Budapest ostromában elhunyt civil áldozatokra

A Nemzeti Örökség Intézete február 12-én, idén 10. alkalommal megemlékezést szervez a Farkasréti temetőben, ahol a Budapest ostromában elhunyt civil áldozatokról emlékezünk meg.

A szabadságharc hőseinek új sírjánál tartottak megemlékezést

A Nemzeti Örökség Intézete által szervezett gyászszertartást tartottak a Rákoskeresztúri Új Köztemető 300-as parcellájánál 2014. január 20-án. Az eseményen Boross Péter a Szabadságharcosokért Közalapítvány elnöke köszöntötte a jelenlévőket, és Áder János köztársasági elnök mondott beszédet. A hősök új sírjánál rendezett megemlékezésen többek között részt vett Radnainé Dr. Fogarasi Katalin, a Nemzeti Örökség Intézetének elnöke.

Meghívó ’56 hőseinek új sírjánál rendezett gyászszertartásra

Az 1956-os magyar forradalmat követő politikai megtorlás áldozatai közül Bartók János, Bencsik József, Dudás József, Léderer Jenő Tibor, Pintér József, Pólya Ferenc Sándor, Szabó János, Szívós Géza az Újköztemető 233-as parcellájában méltatlan körülmények között nyugodtak. A szabadságharc hőseinek hamvait a Szabadságharcosokért Közalapítvány és a Nemzeti Örökség Intézete január második hetében áthelyeztette társaik mellé, az ’56-os hősök 300-as parcellájába.

A temetők, mint a nemzet múltjai…

A Miniszterelnökség háttérintézményeként, önálló szervezeti rendszerben megkezdte működését a Nemzeti Örökség Intézet, amelynek egyebek mellett a legfontosabb feladata az emlékezés kultúrájával, a nemzeti és a történelmi emlékhelyekkel, valamint a nemzeti sírkerttel kapcsolatos teendők. Radnainé dr. Fogarasi Katalinnal  Breuer Péter szerkesztő-műsorvezető beszélgetett az MR1-Kossuth Rádió, Halljad Izráel című műsorában, 2014 január 2-án.

Antall József tiszteletére emlékülést tartottak a Parlamentben

A Nemzeti Örökség Intézete, a Polgári Magyarországért Alapítvány és az Antall József Baráti Társaság által szervezett emlékülést tartottak Antall József a rendszerváltás utáni első szabadon választott miniszterelnök halálának 20. évfordulója alkalmából 2013. december 13-én, a Parlamentben. 

Antall Józsefre emlékeztek

Antall Józsefre emlékeztek halálának 20. évfordulóján 2013. december 12-én, Budapesten a Fiumei úti temetőben. A Nemzeti Örökség Intézete által rendezett megemlékezésen mintegy kétszázan vettek részt, többek között a politikai és a társadalmi élet meghatározó szereplői is. Antall József előtt tisztelegve számos koszorút és virágot helyeztek el.

Felavatták Ady Endre felújított síremlékét

Ady Endre születésének 136. évfordulóján, pénteken avatták fel a költő felújított síremlékét Budapesten, a Fiumei úti Sírkertben.

A nemzeti emlékhelyek látogatása bekerül a nemzeti alaptantervbe

Tizenkettedik alkalommal rendezték meg a XII. Országos Kegyelet és Emlékezet Konferenciát, amelyet idén először a Nemzeti Örökség Intézete szervezett 2013. november 15-én, Budapesten a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeumban.  A rendezvényt Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere nyitotta meg.

Sajtóközlemény

 Dr. Kovács László miskolci önkormányzati képviselő a Felsőhámori köztemetőben nyugvó Herman Ottó és Vásárhelyi István védett síremlékén jogszabálysértően sírhelyátépítést hajtott végre. Mindkét sír védett, és a nemzeti sírkert része.

 

Oldalak

Subscribe to Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság RSS